středa 29. listopadu 2006

Zdenkovi

Zdenku, mela jsem Te rada a moc jsem Te obdivovala. Je mi to tak lito, ze uz se neuvidime. Stastnou cestu.

úterý 7. listopadu 2006

Fontanka dvou 'chemiku'

Maly typ pro ty, kteri nesleduji google video. Tento tyden je v cele zebricku vyborne video, najdete ho zde:
http://video.google.com/videoplay?docid=-274981837129821058&hl=en

Neodpustim si jeste dalsi link :) Improvizovany klip:
http://video.google.com/videoplay?docid=8718728501056290731&q=shakira&hl=en

čtvrtek 2. listopadu 2006

Poznate vraha od programatora?

Zkuste si tento kviz:
http://www.malevole.com/mv/misc/killerquiz/
Ja mela 9/10, jednoho jsem nepoznala :) Mimochodem k tomuhle linku jsem se dostala pres clanek, ze tvurce ReiserFS, ktery s oblibou pouzivam zatkli za udajnou vrazdu sve zeny... zajimave.

Bez komentaru

Kdyz jsem si tenhle blog zakladala, cekala jsem, ze mi budete psat komentare :) A zatim se nikdo neozval. Duvody mohou byt tri: bud nemate potrebu neco odpovedet, nebo ji mate, ale jste lini nebo stydlivy a nebo to tu nikdo necte. A tak jsem pridala jednoduche pocitadlo, abych vedela, jestli si tu pisi soukromy denik, nebo alespon trochu verejny blog.

Nestydte se a komentujte! :)

středa 1. listopadu 2006

IE7 prekvapil

Tak jsem si dnes stahla IE7 a skutecne me prekvapil. Ze to bude tak zle, to jsem necekala.

I pres to jsem ale objevila i nekolik novych vlastnosti, ktere povazuji za pozitivni a temi zacnu. Nejvice me potesily tabulky, jiz nikdy vice deset oken IE pod sebou. Dalsim pozitivem je moznost blokovani popup oken a dokonce moznost stahovani add-ons. I design se mi vcelku libil. Temito prijemnymi uzivatelskymi funcemi se tedy IE7 zacina blizit rozsirenym prohlizecum, ktere se daji sehnat legalne zdarma, jako napriklad Firefox nebo Opera.

Tim bohuzel moje chvala konci. Jak vetsina z nas tusi, podstatou weboveho prohlizece by melo byt zobrazovani webovych stranek. A ne jen tak ledajake - stranky by mely byt zobrazovany spravne.

Co ale znamena zobrazit stranku spravne? Ja bych rekla, ze stranka je spravne zobrazena, pokud ji vidite tak, jak autor chtel. Tedy jednotlive kousky stranky jsou v prohlizeci zobrazeny na spravne miste, spravne velike a podobne. Urciteho rozlozeni objektu na strance lze dosahnout mnoha zpusoby a je pochopitelne, ze nemuzeme po vsech prohlizeich pozadovat, aby spravne pochopily, vsechny zpusoby zapisu. Proto existuji normy. Normy jsou tu od toho, aby sjednotily pohled autora stranky a prohlizece. Tvurce stranky se snazi, aby stranka vypadala jak on chce a zaroven, aby jeji kod byl v souladu s normou. A prohlizec by mel zarucit, ze stranka napsana v souladu s normou bude zobrazena tak, jak si autor skutecne pral. Teoreticky norma sjednocuje zpusob zobrazeni stejne stranky ve vsech prohlizecich.

IE byl ve vsech svych verzich prosluly nedodrzovanim norem a mnozstvim chyb. V kazde dalsi verzi se ale jeho programatori snazili alespon nektere chyby opravit. Problem je v tom, ze se jim to prilis nepovedlo. Casto misto jedne chyby udelali dalsi. Ale to stale neni to nejhorsi. Tvurci webu po dlouhem case vetsinou metodou pokus-omyl zjistili, jak vetsinu chyb a nestandardniho chovani IE obejit tak, aby se stranka ve vysledku zobrazila spravne. Typicky pridali do textu nekolik zdanlive nesmyslnych znaku navic. Vetsinou tim mirne pokazili soulad stranky s normou, ale lepsi reseni nebylo a nakonec byli vsichni skoro spokojeni. Pak ale prisla nove verze IE, ktera v zajmu opravy nejake chyby znemoznila pouzivat objevenou fintu (ale casto stale v danem ohledu nedodrzovala normy). A tak se stalo, ze stara finta v novem IE nefungovala, ale nova finta nefungovala ve starem IE... A dnes jiz bohuzel neni mozne udelat peknou stranku, ktera by se zobrazila stejne v IE a ostatnich prohlizecich (casto se zobrazi ruzne i v ruznych vezich IE) a pritom aby byla v souladu s normami, bez chyb a varovani. Myslim, ze kdyby IE hledel na normy, tvorba vetsiny webu by zabrala polovinu casu.

Co me ale na novem IE7 skutecne oslinilo, bylo to, ze stranky, co odpovidaji normam zobrazuje jeste o poznani hure, nez jeho starsi verze, to je skutecny 'pokrok'. Nektere stranky dokonce prestavaji byt citelne. A tim se dostavam na samotny zacatek: Zvedava jsem poprve spustila EI7 a podivala se na web http://www.matousec.com/, ktery je zcela validni a ve Firefoxu i v Opere a Konquerroru (ve vsech dnes pouzivanych verzich) se zobrazuje celkem pekne. IE7 me ale zobrazil cosi znacne necitelneho a zprehazeneho. A to v IE6 je stranka stale jeste relativne pekna, dokonce i v IE5 jeste ujde. V IE7 je text prekryty anketou, reklama je schovana az za pozadim, zato vykukuje kousicek nahore, kde byt vubec nema... je to bolestny pohled. Majitele IE7 a jineho alternativniho prohlizece, muzete sami posoudit.

IE7 jiz nezmenime a tak vidim jedinou cestu k pohodli a to je sireni alternativnich prohlizecu. Prekonejme svoji lenost a naucme sebe i ostatni pouzivat kvalitni prohlizec, neni to tak tezke, ani pro zacatecniky. Doporucuji prohlizec Firefox, ktery je mozne stahnout v mnoha jazycich vcetne cestiny, jeho ovladani je skutecne snadne a kvalita vysoka.