pátek 13. července 2007

Jak jsme mluvili s Vista

Pred nekolika malo dny se nam (mne, matousecovi a tachyonovi) dostaly do rukou Visty. Netrvalo dlouho a objevili jsme, ze je lze komandovat hlasem.

Na googlu je mnozstvi videi, ktera dokumentuji, jak tezce Visty rozpoznavaji prikazy a ze nektere akce s nimi temer neni mozne uspesne provest jen pomoci hlasoveho ovladani (napr. psani dopisu). Ono je to jednoduche, natocit takove video, jak neco nefunguje, kdyz se to spravne nenastavi, rikala jsem si. A tak jsem sama zasedla, prilozila mikrofon presne jeden palec od rtu a zacala Visty ucit muj hlas - prosla jsem pruvodcem uceni hlasu, velmi peclive, zretelne a tou nejlepsi anglictinou, co umim, jsem predcitala zadane vety.

A pak konecne prisel ten okamzik, kdy me mely poslouchat :) Inu, nebyla to zadna slava. Obcas pracovaly perfektne hned na prvni prikaz, ale jindy nebylo mozne je donutit nejakou akci vykonat, ne a ne rozumet. K praci je predevsim potreba uplne ticho, jinak rozumi velice tezko.

Rozhodne jsme stravili velmi zabavne odpoledne, ale nikdo z nas by tahkle pracovat skutecne nechtel. Vazme si mysi a klavesnice. Ve stavu nejhorsi nouze by to ovsem bylo mozne. Sice velmi tezko a velmi pomalu, ale slo by to - napriklad pouzivat souradnicovou sitku, kam kliknout mysi a spelovat kazde slovo... to slo docela dobre, ovsem jeden klik nebo napsani jednoho slova pak trva treba minutu...

Tak se tesim, az se tahle sexy metoda ovladani pocitace stane propracovanejsi a budu moct programovat treba u vareni .)

Smazenky

Dnes nezdravy smazeny recept, za to ho lze lehce realizovat na kolejich .)

Smichame 250 ml mleka a 4 vrchovate lzice krupicky a dame varit. Varime par minut, dokud to neni hodne tuhe. Nechame uplne vychladnout.
Pak pridame lzicku sladke papriky (koreni), pokusime se do hmoty vmichat alespon trochu rovnomerne. Pridame cele vejce a opet vmichame. Nastrouhame si 250 gramu tvrdeho syru (eidamu) a opet ho vmichame do smesy.
Na talirek si nasypeme strouhanku, kydneme do ni lzici hmoty, udelame kulicku a z ni placicku, obalime ve strouhance. Placicky nedelame vetsi nez dlan, jinak by se nam jen tezko povedlo je na panvi otocit. Placicky usmazime do zlatova az hneda a podavame s chlebem, horcici a cibulkou. :)