sobota 17. listopadu 2007

Jak jsem zazarila v akademickem mistrovstvi CR v prespolnim behu / How I fascinated at Czech academic cross-country championship

Po dlouhe dobe se mi na cele dopoledne podarilo zbavit se vsech povinnosti a vydala jsem se s kamaradkou na prespolni beh. Uz 55 let se kona v obore Hvezda tradicni beh 17. listopadu, letos jsem se stala jeho soucasti i ja :) A to docela podstatnou, jak se doctete dale.


Teplota byla na relativne prijemne nule, pozdeji asi i par stupinku nad nulou. Vitr prilis nefoukal, snezilo jen nepatrne. Zazemi zavodu bylo perfektni - oddelene satny, dokonce sprchy.

Zavod startoval v 10h, v pul desate jsme dorazily na registraci. Fronta nebyla prilis dlouha, ale na chvili cekani to bylo. Kdyz tu nas oslovily dve pani u stolecku s napisem "AM", jestli nechceme do akademicke kategorie. Nabidka znela lakave - zadna fronta, bezplatny start a stejna delka trati jako v kategorii zeny (4400m), k tomu hezke CVUTacke tricko. Tak jsme kyvly. Ukazalo se, ze jsme se zapsaly do akademickeho mistrovstvi CR v prespolnim behu a k nasemu jmenu byla pripsana skola, kterou reprezentujeme. To jsem zacala uvazovat, co me muze skola za ostudu, kterou pravdepodobne zpusobim svym casem, udelat - napadlo me akorat odebrani ubytovaciho stipendia, coz je vzhledem k jeho vysi nepodstatne :) Na druhou stranu, kazda reklama skole prece jen prospeje.

Dostala jsem cislo 19, coz me prekvapilo, ostatni meli cisla nad 100. Vypadala jsem tedy jako skutecna favoritka zavodu :)

Na startu jsem se postavila rovnou do zadu a ukazalo se to jako spravny krok. Uz 100m za startem jsem byla se slusnym naskokem posledni. Na prvni krizovatce me navigujici poradatel povzbuzoval, tak jsem ho ujisitla, ze budu rada, kdyz dobehnu (uz tou dobou jsem mela tep mezi 188 a 195 a cely prubeh zavodu neklesl, ale citila jsem se v pohode).

Po kilometru uz jsem nevidela nikoho pred sebou, ani nikoho za sebou. Ale bylo krasne a tak jsem si to uzivala. Navic uz jen kilometr a budu mit jedno kolecko za sebou. Bezela se totiz dve stejna kolecka po 2200m. V nasledujicim kilometru jsem stihla dvakrat trosku zabloudit, ale jinak se mi bezelo hezky.

Byla asi 14. minuta zavodu a ja se blizila ke konci prvniho kolecka, uz jsem videla cil. Vzpomnela jsem si, ze lonska vitezka dobehla v case kolem 15 minut. Hmmm, to asi budu vypadat jako vitezka, napadlo me. A nemylila jsem se - jak jsem se blizila ke konci kolecka, zacali se v cili srocovat lide a dokonce me nataceli. No jo, mela jsem nizke cislo, vypadalo to, ze treba prekonam lonsky cas o par vterin. Presto vypadali vsichni mirne nejiste - na vitezku jsem si to sinula dost pomalu. Kdyz jsem probihala cilem, sdelila jsem kameramanovi, ze nejsem prvni, ale posledni, at si jeste pocka. Tak vypnuli kameru, upustili od zapsani vysledku viteze a povzbudili me k druhemu kolecku :)

Na prvnim rozcesti stale jeste stal ten pan, co me pred ctvrt hodinou tak povzbuzoval a povidal: "Vidim, ze si stale drzite svou pozici! Jen tak dal, nenechte se vyvest z miry, uzijte si to!".

Zbytek trate jsem dobehla jiz temer bez komplikaci (kdyz nepocitam dvoje smrkani, jedno zavazovani tkanicky a jedno zakopnuti). V cili jsme dostala presladky caj a cely balik susenek. Vsichni byli moc mili a ochotni.

S celkovym casem cca 30 minut jsem celkem spokojena - jsem rada, ze jsou to dobehla :) Asi me budou vecer trochu bolet nohy, ale citim se jako znovuzrozena. Tu pulhodinu jsem v podstate celou prosmala :)
After many weeks, I had a free Saturday morning with no obligations. I went to the cross-country race with my best friend Johari. This race is held annually for 55 years at Hvezda park on 17th November and this year I took part in it and it was quite serious role - as you will read in a moment.

The temperature was getting quite comfortably about zero, later it was about five degrees. No strong wind, snowing only gently. Organization was great, there were separated cloak-rooms with showers also.

The race started at ten o'clock, we arrived to registration at half past nine. There was no long queue, just a few people, we thought that we would stand there for just some few minutes. We were standing there when a couple of women told us that we could register as academicians. It seemed to be a good offer - no queue, free registration, the same length of race (4400m) and as a bonus we got a T-shirt with CVUT logo for free. (CVUT is another Czech university). So we accepted this offer happily. Later it showed oneself that we had registered to Czech academic cross-country championship and to our name there had been added the name of university we represented. I started to wonder about what could my university do to me to penalize me for the shame that I would make for sure. The only thing I thought out was to refuse my accommodation scholarship and this was not important for me in the light of it's highness. On the other hand, every propaganda is good for my school's popularity.

They assigned starting number 19 to me. It surprised me because others had numbers bigger than a hundred. I looked like a total leader of the race :)

I stand back at the start and this was a really good idea. We were one hundred meters over the start and I was already the last runner. The organizer encouraged me at the first crossroad and I made him sure that my target is to come to the finish not to win (at this moment I already had my heard frequency between 188 and 195 - and it didn't decreased during the race, however I felt fine).

After the kilometer I couldn't see anyone behind me nor ahead. Anyway, it was a beautiful day so I enjoyed the run. Moreover there was just one kilometer to finish the first lap. We run two similar laps 2200m long. During the next kilometer I got lost a bit for two times in spite of the fact it was nice.

There was the 14th minute of a race coming and I was approaching the finish line of the first lap. I remembered that last year the winner had the time about 15 minutes. Mmmm, then I would look like a winner I thought. And I wasn't wrong. When I was getting closer to the finish, there were a bigger crowd of people and there was a television filming me. Oh yeah, I had a very low number and it seemed that I would improve the time from the last year. However all of them looked a bit confused - I was running very slowly for the winner. When I run around a camera-man I told him to wait that I was not the first one, but the last one. So they stop filming, stop from writing down my time and encouraged me to the last lap :)

There still was the same organizer at the crossroad and he was encouraging me: "I can see that you are holding your position! Great! Keep it up, enjoy it!"

The rest of lap I run almost without complications (if I don't bear in mind that I had to blow my nose for two times, tie the laces for one time and tripped out for one time). At the finish I got a very very sweet tea and a package of sweets. All people there were very nice.

I'm quite satisfied with my time that was about 30 minutes. I'm happy that I finished it. Maybe I will feel my tired legs in the evening however I feel like born again now. I was laughing during almost whole race :)

neděle 16. září 2007

Paty turnaj "Golf Club Praha Tour 2007" / The fifth "Golf Club Praha Tour 2007"

I tato sobota byla ve znameni sportu. S Davidem jsme se zucastnili golfoveho turnaje - on jako hrac, ja jako jeho nosic (nebo spis vozic).


Na motolskem hristi jsme byli poprve. Na pohled je krasne, ale prekvapila me jeho clenitost. Tahat po nem vozicek bylo docela narocne, do nekterych svahu jsem se musela doslova drapat, malem po ctyrech.

Dalsim specifikem hriste byly velmi caste prelety letadel - nebyla mezi nimi pauza delsi nez nekolik malo minut a kdyz slo o tryskove letadlo, nebylo slyset vlastniho slova.

Tentokrat David nesel vyhravat, ani zlepsit handicap a to byl mozna ten duvod, proc bylo skore takove slabe. Ale vubec nam to nevadilo, hezky jsme si zahrali, nadychali se cerstveho vzduchu a nasytili nase oci pohledem na krasnou zelen a modro-sede nebe.

Nekomu se golf nejevi jako sport, ale ja ho tak vidim, nebot je srovnatelny nejmene s turistikou. Oba jsme usli kolem 10km. Ja jako nosic jsem to absolvovala vcetne tahani bagu na vozitku, ktery vazi asi 15kg, pres vsechny ty kopecky a hrboly. David jako hrac absolvoval desitky odpalu, navic se musel umet zkoncetrovat na hru, prestat myslet na vsechno ostatni. Po dni stravenem na hristi se citite jako po kazdem jinem venkovnim sportu - prijemne unaveni, mirne ofoukli a opaleni a vase mysl je prijemne uvolnena.
This Saturday was in token of sport also. We took part of a golf tournament - me and David. He as a player and I was a caddie (with a buggy luckily).

We was for the first time on the golf course at Motol. It is a very beautiful course at sight. But I was surprised by it's horizontal articulation. It was realy hard to draw a bag there - there were some slopes where I thought that the bag would draw me down and I scrumbled up almost on all fours.

The next interesting think was that there were huge planes flying over the course every few minutes. And if it was a jet we couldn't hear own words.

David didn't want to win or improve his handicap this time and that was may be the reason why his score wasn't so good. However it didn't matter - we enjoyed the game, we breathed fresh air and satified our eyes by view of a nice green grass and grey-blue sky.

There are people that do not see golf as a sport. I mean that it really is a sport. It is comparable with a hiking at least. We both walked about 10 kilometres. Me as a caddie with bag that is about 15 kilograms heavy and David as a player made many drives and he had to concentrate to the game and stop thinking about all other things... You feel like after any other outdoor sport when you spend a day on a golf course - nice tired, a bit blow over and sunburned and your mind is free.

neděle 9. září 2007

Night Grand Prix

Pul roku jsem se tesila, 6 tydnu jsem se snazila trenovat. Ale protoze se mi nestacila zahojit dira po zubu moudrosti, nakonec jsem zustala mezi fanousky, Katka (moje nej kamaradka) musela bezet sama. Ale bylo to super :)


Vcera vecer se na Starem Meste konala nocni Grand Prix - beh pro zeny na pet kilometru, muzi si zabehli kilometru hned deset. Start zenskeho behu byl naplanovany na osmou hodinu vecerni, muzi startovali az o hodinu pozdeji.

Jak se blizil cas startu zen, zacal se startovni koridor zaplnovat a stejne tak se zacaly kupit davy lidi podel startu a zacatku trasy. Me snahy o foceni byly docela marne, nedokazala jsem se probit na misto, kde by bylo videt zavodnice po startu. Jedine takove misto bylo hned kousek za startem, ale tam stal umelec plivajici ohen na vsechny strany.

Mista tesne u zavodniho koridoru se uvolnila, az kdyz zavodnice odstartovaly a zmizely v ulickach Stareho Mesta. Za par minut znovu probihaly Staromestskym namestim, mista kolem trati se opet velmi rychle zaplnila divaky. Byla jsem ale hodne zklamana, ze se publikum tak zdrahalo bezkyne povzbuzovat. Komentatori divaky nekolikrat vyzyvali k potlesku a povzbuzovani, presto vetsina lidi zustala stat nehybne se znudenym vyrazem. Zrejme netusili, jak je pro bezce povzbuzovani dulezite.

Sotva probehly timto usekem, nastal cas, abych se presunula k cili, protoze zbyvalo jen nekolik malo minut, nez se ukaze, ktera z ucastnic zvitezi. Jako prvni dobehla dle ocekavani Kenanka Irene Kwambai. Komentatori s napetim ocekavali, kdy dorazi do cile i nektera z ceskych zavodnic a ja cekala, kdy spatrim do cilove rovinky pribihat Katku.

Asi minutu po Kenance pribehla i Petra Kaminkova - ze vcerejsich zen nejrychlejsi Ceska. Do cile pak v pomerne dlouhych intervalech dobihaly dalsi zavodice. Organizatori hned pozvali Petru na komentatorske stanoviste a ta jim jeste udychana poskytla rozhovor. Stezovala si na spatne osvetleni - casto svitilo svetlo do oci, po ceste si trikrat vyvrkla kotnik. Zaverem pravila, ze se neda nic delat a ze se musi smirit s tim, ze dnesni zavod byl pro divaky. Coz me prislo jako ponekud nestastne, protoze jsem toho nazoru, ze takove zavody by mely byt pro divaky predevsim, ze to se rozumi samo sebou (nejen proto, ze bez divaku by nebyli sponzori a bez sponzoru by nebyl zavod). Docela me zamrzelo, ze nerekla nic pozitivniho - rada bych totiz, aby se zavod konal za rok zase a abych se mohla konecne zucastnit. Jak znelo heslo teto Grand Prix - "Nektere veci jsou proste lepsi v noci."

Blizi se teprve 23. minuta od startu a ja uz vidim, jak se k cili blizi Katka! Cekala jsem, ze dobehne hodne dobre, ale takhle brzo, to me hodne prekvapilo. Nadsene jsem se snazila prichystat si fotak, abych ji udelala cilovou fotku, ale nejak jsem to nezvladla a tak je fotka ponekud tmava :) (to je ta cerna fotografie s bilymi pruhy)

Za chvili jsme se sesly na domluvenem miste, trikrat se prodiraly davy na namesti sem a tam, nez jsme nasly, kam se vraci cipy. Organizatori byli sice vzdycky mili a ochotni, ale moc toho nevedeli. Na dotaz, kam se vraci cipy, jednou dokonce odpovedeli "Vy mate naky cipy?:-o".

Nez jsme se nadaly, byl odstartovan zavod muzu. Jeste jsme ukoristily par balonku a chvili se toulaly ulickami okolo namesti. Dosli jsme do Parizske ulice, ktera byla posledni ulici pred cilem. V cili bylo hodne lidi, ale v tehle ulici nebyla ani noha, nikdo, kdo by bezce povzbudil. Nemusely jsme dlouho cekat a uz se k nam blizili prvni bezci (prvnich nekolik bylo tradicne z Keni). A tak se stalo, ze jsme nasledujicich 45 minut stravily v teto ztichle ulici tleskanim, piskanim a kricenim "Joooo" a "Peknyyy", "Dobreee", "Jedem, jedem!", "Uz jen kousek", "Do tohooo", "Super" a ke konci "Nevzdavej to, uz jen par metru!" a "Je to taaam!". Asi jsme vypadaly docela blaznive, ale pravda je, ze mnoho bezcu skutecne zrychlilo a ti, co uz jen sli, tak zacali bezet. Energii jsme dodaly, myslim, vetsine z nich. Jeste ted me pali z toho tleskani dlane :)

Je to vazne hezky pocit, videt, jak se lide prekonavaji, jak jim prostym krikem dodavate silu. Mezi zavodniky bylo mnoho deti, duchodcu a dokonce i jeden odvazlivec s berlemi. A bylo videt, zvlaste na tech zavodnicich, kteri nemeli uplne nejlepsi casy, ze si to krasne uzili a ze maji radost, ze to zvladli. A tak to ma byt :)

Byl to super vecer - setkani s lidmi, kteri se rozhodli, ze se prekonaji, kteri v dnesni line dobe nerezignovali a dokazi si uzit radost z behu. "Joooo, jste dobryyyy!"
I was looking forward to it for more then six months. I endeavoured to train for six weeks. But my wisdom tooth hole hadn't enough time to skin over so I had to be a fan only. Kate (me dearest friend) had to run without me. However it was great :)

There was the Night Grand Prix at Prague Old Town yesterday evening - women's running race for five kilometres and men had run ten kilometres. Start of the women's race was planned to eight p.m. and men started one hour later.

When the start time of women's run was drawing nearer, the lane for runners started to fill by competitresses and alongside it were many fans and attendants. I tried to take some pictures however it was vain effort - there was no space along the lane that would allow me to see runners after the start. The only free place near the lane was occupied by some artist who was breathing fire all around him.


There was some free space near the lane at last after runners had started and disappeared at streets of the Old Town. They run throught the square again in the opposite direction in few minutes. There re-appear the crowd of attendants along the corridor. But I was quite disappointed that the audience was so hesitating to making noise to encourage runners. Narrators appealed the audience to clap hands many times however they still stood with out a move and having bored faces. They evidently had no idea how important is chucking-up for the runner.

After they had run throught this part of their path the time occuredfor me to move near the finish. It remained just few minutes till we would know which one would be the winner. The first competitress was as expecting from Kenya - Irene Kwambai. Narrators were looking forward for the first runner from Czech and I was waiting for the moment when I would see my friend Kate running to the back straigth.

The first Czech runner Petra Kaminkova came about one minute after Irene. There were other runners coming in at quite long intervals. Petra was asked to give an interview just after she had came in. She was complaining about bad lighting - it dazzleded her many times so she had her ankle sprained three times. She ended her interview by telling us that it was no go and she had to acquiesce that this race had been for audience. I think that this was quite poor - according to my opinion all races are for audience at first (not only because with no audience there would be no sponsors and with no sponsors there would be no race). I was sorry that she said nothing positive - I would like organizers to arrange Night Prix next year again to allow me to take part in the run. According to the motto of this Grand Prix - "Some things are just more fun in the dark."


The 23th minute was drawing nearer when I saw Kate approaching to he finish! I had expected that she would be great but she was so fast. That really surprised me. I tried to make my camera ready enthusiastically to take her picture at the finish. However I didn't make it well and the picture is quite dark :) (it is the black photo with white stripes on the left side of the screen)

We met after a while. Then we had struggled three times throught the square before we found where she should give back the chip. Organizers were indeed nice but they didn't know much information. If we asked them to tell us where chips should be given back they answered: "Oh, do you have any chips? :-o"

Time was running fast. It was nine p.m. and the race for men was started. We captured some balloons and we were roaming at streets around the square. We reached Parizska street (Paris Avenue) - the last street of the race that goes straight to finish. There were many people at the finish while nobody was at this street. Nobody who would encouarge tired runners. We hadn't to wait for a long time and first racers were coming (first few of them were traditionally from Kenya). So it happend that next 45 minutes we spent at this silent street by clapping hands, whistling and shouting "Yup!" and "Nice!", "Good", "Go go go!", "Just a few meters remains", "Hit it!", "Super" and at the end "Do not give it up! Last few metres!" and "You will make it!". Maybe we looked crazy but the truth is that many runners speeded up and those who were walking started to run. We energized most of them I think. Even now my hands are burnign :)

It is really so nice feeling if you see how people overcome themselves, how you energize them by a simple shouting. There were many children and pensioners among the runners. Even there was one using crutches. You could see especially when looking to runners who weren't at the first places that thay really enjoyed the run and thay were happy that thay had made it. And that's how it should be :)

It was a real nice evening - meeting people who decided that thay will overcome themselves. At our lazy times they haven't demitted and they can enjoy a happines from runnnig. "Jup, you are so great!"

úterý 7. srpna 2007

Bezlepkove rohliky / Gluten free rolls

Cilem tohoto receptu je vyrobit bezlepkovy rohlik, ktery je co nejvice chutove podobny obycejnemu rohliku ze samosky :)

Suroviny:
  • 250g bezlepkove smesi Jizerka
  • 15g bezlepkoveho drozdi
  • 2 lzicky cukru moucky
  • 1 lzice oleje
  • 110ml vody
  • 3 spetky soli
  • 2 lzicky sadla
  • 1 bilek na potreni
Postup:

Drozdi, cukr, jednu lzici mouky a trosku vody smichame v hrnicku na kvasek, nechame chvili odstat.

Do misy dame zbytek mouky, olej, sadlo a sul. Pridame teplou vodu a kvasek, dukladne promichame. Nechame asi hodinu kynout na teplem miste (treba na slunicku).

Testo rozdelime na ctyri dily, z kazdeho udelame rohlik. Rohliky pokladame na vymazany plech a potirame bilkem.

Peceme na 170 stupnu do zlatova, asi 35 minut.

The goal of this recipe is to bake gluten free rolls that taste like common rolls :)

Ingredients:
  • 250g gluten free flour (called Jizerka)
  • 15g gluten free yeast
  • 2 teaspoons powdered sugar
  • 1 spoon oil
  • 110ml water
  • 3 pinches of salt
  • 2 teaspoons lard
  • 1 egg white
Directions:

Let's mix yeast, sugar, one spoon of flour and a little of water in the cup. Let this leaven stay for a few minutes.

Put the rest of flour, oil, lard and salt to the bowl. Add warm water and the the leaven from the cup. Mix it well and let it rise for about one hour at the warm place (in the sun for example).

Separate the dough up into four parts. Make a roll from each part, put it on the greased baking tin and glair it.

Then bake it at 170 degrees C until golden - about 35 minutes.

pondělí 6. srpna 2007

Nove bezecke statistiky / New running statistics

Po mensi bezecke prestavce jsem se zase zacala snazit. Zalozila jsem si ucet na serveru runningahead.com, tam muzete sledovat me snazeni, starou stranku statistik uz nepouzivam :)
I have started again to strive for being the runner. I have created an account on the runningahead.com server - you can watch my records there.

Cesky a Anglicky / Czech and English

Rozhodla jsem se psat si blog dvojjazycne, abych si neomezovala okruh ctenaru :) Od teto chvile se budu snazit psat vsechno cesky a vedle anglicky.
I have decided to write my blog in two languages to support non Czech readers. From this moment I'll try to write all articles in Czech and also in English.

neděle 5. srpna 2007

Syrove tycinky

Suroviny:

250g polohrube mouky
250g nastrouhaneho syra
250g hery
vejce


Postup:

Vsechno smichame, udelame placku, tu nakrajime, posypeme sezamem, potreme vejcem a dame upect.

Jatra (nebo neco jineho :)

Suroviny:

500g jater
2 cibule
1 sklenicka zavarene kysele cervene papriky
1 lzicka cervene papriky (koreni)
0.5 lzicky palive papriky (koreni)
2 lzice kecupu

Postup:

Jatra nakrajime na kousky, cibulku na jemno. Na oleji zprudka osmahneme jatra, pak pridame cibulku a opekame, pridame zavarenou papriku, opekame. Nakonec okorenime a pridame kecup.

pátek 3. srpna 2007

Proc tolik receptu?

Doufam, ze vas nenudim temi vsemi recepty :) Ne, ze bych byla takova labuznice, ale obcas je proste potreba, abych uvarila a kdo si ma vsechno pamatovat... takze hledam recept, ale protoze skoncil nekde na papirku v nejake hromade papiru, nenajdu ho a znovu ho shanim. A to je otrava a tak jsem se rozhodla si to vsechno psat nekam, kde to vzdcky najdu :) Navic tim davam sanci lidem jako jsem ja, nezkusenym kucharum, uvarit neco dobreho :)

Spagety s masem a (nebo) tofu

Lze pouzit maso i tofu, nebo klidne jen jedno z toho, dle nalady.

Suroviny:


spagety
0.5kg mlethoe michaneho masa
2 tofu (libovolne ochucene, nebo neochucene; testovano s neochucenym a uzenym)
smes koreni na spagety
4 protlaky (pokud pouzijeme pouze maso nebo pouze tofu, protlaku je treba asi jen polovina)
kecup (neni nutny, lze nahradit protlakem nebo vynechat)
cibulka
cesnek
olej

Postup:

Pokud pouzijeme tofu:
Nakrajime tofu na kosticky asi 5mm velike. Vetsina tofu ma tendence se drolit (ale treba uzene se nedroli). Pokud mame takovy druh, zachazime s nim jemne, aby se nerozpadlo a navic ho pred dalsiupravou povarime, tim zmeni charakter a stane se pruzne a pevnejsi. Dame si varit vodu (pokud pouzivame neochucene tofu, prisypeme do vody trochu koreni na spagety) a kdyz se vari, pridame kosticky tofu. Povarime par minutek a slijeme. Tim mame tofu pripravene.

Na trosce oleje lehce osmahneme nakrajenou cibulku (pokud pouzivame maso, staci oleje jen kapicka, protoze maso je hodne tucne). Pridame maso, osmahneme, dokud nezhnedne. Pridame tofu a chvili na to protlaky a posypeme korenim a pripadne posolime. Smes je ted hodne husta, takze ji zredime kecupem. Pokud kecup nemame, jednoduse zredime vodou a pridame trochu cukru.

Nechame smes asi 30 minut dusit, postupne dolivame vodu, co se vyparila, abychom zachovali omackovou konzistenci. Pozor, smes hodne prska a kam prskne, uz nikdy nebude puvodni barva, takze pouzivejte poklicku a zasteru, nebo jiny ochrany odev, kdyz smes michate! (michat se to musi jednou za par minut, jinak se to pripali)

Vypneme ohen a dochutime - dle chuti: cukrem, korenim a hlavne nezapomenme na nadrceny cesnek, ten tomu doda tu spravnou chut (nedavejme ho do smesi kdyz se jeste vari, ztratil by riz).

Nejlepe chutna s bezlepkovymi kukuricnymi spagetami a nastrouhanym hodne tvrdym ovcim syrem. Ale dobre je to i s obycejnymi spagetami a eidamem :)

Rychle leco s kuskusem

Suroviny:

mnozstvi vseho dle chuti

(tocenak)
cibulka
papriky
rajcata
kuskus
vejce

Postup:

Pokud mame tocenak, tak tocenak s cibulkou, jinak jen samotnou cibulku, lehce osmahneme. Pridame nakrajenou papriku, zalijeme vodou a dusime, dokud paprika nezmekne (dle vkusu). Pridame rajcata a opet dusime, dokud nejsou trochu rozvarena (dle vkusu:). Prubezne dolivame vodou, aby to trochu plavalo.

Kdyz je zelenina temer hotova, prisypeme kuskus (musime mit v lecu dostatek vody) a nechame chvilicku povarit, pak pridame vejce a znovu chvili varime, dokud neni vejce uvarene. Muzeme prisolit a je to.

Doporucuji zkonzumovat hned po vareni, dalsi den totiz kuskus nasakne vodu, zvetsi se a cela hmota hodne ztuhne a vyschne - je to jedle, ale neni to tak dobre. Pokud chceme mit navareno na vic dnu, tak je lepsi kuskus varit zvlast a pridat ho do pokrmu az tesne pred jidlem.

Rajska

Suroviny:
asi 750g hoveziho
4 male rajske protlaky
cukr
ocet
sul
sadlo
2 cibule
5 kulicek pepre
10 kulicek noveho koreni
spetka tymianu
4 kusy bobkoveho listu
2 lzice mouky

Postup:

Maso vlozime do tlakoveho hrnce, zalijeme vodou, aby bylo cele ponorene, ale aby voda nepresahovala rysku v hrnci (kdyz se nevejde, tak ho rozkrojime). Osolime a dame varit. Kdyz zacne "poskakovat" ventilek hrnce, stlumime ohen a varime 90 minut. Pak hrnec ochladime pod studenou vodou nebo velmi opatrne a pomalu upoustime paru ventilkem (napr. pomoci dlouheho noze). Zkontrolujeme, zda je maso dobre varene a pripadne ho dovarime. Ze zbyle vody lze udelat polevku pridanim zeleniny, nudli a ruznych dochucovadel.

Cibulky nakrajime na kolecka, spolu s peprem, novym korenim, tymianem a bobkovym listem osmahneme na sadle do zlatova ve velke panvi. Pak zalijeme vodou a 30 minut varime, postupne dolivame odparenou vodu, aby byla hladina stale hodne vysoko.

Mezi tim na druhe panvi rozehreje sadlo a do nej nasypeme mouku, lehce do zlatova osmahneme. Tuto smes pridame do smesi s cibulkou po te pulhodince vareni a spolecne varime jeste asi 10 minut.

Pripravime si hrnec s jemnym cednikem. Uvarenou smes precedime a ze zbyle hmoty v cedniku rucne vyndame vsechno velke koreni (listy i kulicky). Pote treme smes v cedniku tak dlouho, az ji celou pres nej propasirujeme (to je nejnamahavejsi cast, zacnete na to v posilovne trenovat vcas .).

Do propasirovane omacky pridame protlaky a chvili (3 minutky) povarime. Pokud je omacka prilis husta, muzeme ji zredit napr. vyvarem z masa nebo i vodou. Dochutime asi 2 lzicemi cukru, soli a par kapickami octu.

Zemlovka

Suroviny:

mleko
veka nakrajena na platky
asi 4 velka jablka
cukr
skorice
4 vejce

Postup:

Nastrouhame jablka. V misce si smichame cukr (krystal) a skorici. Veku rozlozime na pekac a zalijeme mlekem, aby nam zmekla (muzem delat i postupne na taliri...). Vymazeme si zapekaci misu a jeji dno vylozime nasaklou vekou. Na to dame vrstvu nastrouhanych jablek, posypeme skoricovym cukrem. Nasleduje dalsi vrstva namocene veky, pak jablek a pak skoricoveho cukru. Zaverem polozime vrstvu zmekle veky. Peceme na 190 stupnu asi 30-45 minut.

Mezi tim si oddelime zloutek od bilku z vajec. Bilky naslehame na tuhy snih, pak pridame 3 lzice cukru a zase chvili slehame a postupne do snehu zaslehame i zloutky. Smes nalijeme na temer upecenou zemlovku a nechame jeste 15 minut pect.

Bezlepkove satecky s jablecnou naplni

Mnozstvi:
asi 8 kusu

Suroviny:


Testo:
250g mouky (Jizerka)
125g tuku (Senza)
80ml mleka
2 vejce
30g cukru
spetka soli
1/3 drozdi

Napln:
2 velka jablka
skorice
cukr

Drobenka a potreni:
2 lzice cukru
2 lzice mouky
1 lzice oleje
1 vejce

Postup:

V hrnicku si nandrolime kvasnice, zalijeme drtkem vody, dukladne zamichame, nechame 2 minutky stat prikryte uterkou. Do misy nasypeme mouku, cukr, sul, nalijeme mleko. Pridame 2 vejce, tuk. Pak kvasnice prelijeme do misy s testem. Vsechno dukladne zamichame a pak promichame testo tak, abychom do neho vehnali co nejvice vzduchu. Testo poprasime moukou, zakryjeme uterkou a dame kynout na teple misto na asi hodinu.

Jablka oloupeme a nakrajime na drobne kousicky (cca 3mm) do kastrolku. Zalijeme malym mnozstvim vody, posypeme trochou skorice a dame varit. Varime asi 5 minut. Slijeme zbylou vodu, osladime dle chuti (2-3lzice) a pripadne jeste pridame skorici.

V hrnecku si naslehame vejce na potreni. Do dalsi misky nasypeme mouku, cukr a nalijeme olej na drobenku. Rukou promichame, az vznikne drolici se smes.

Rozehrejeme troubu na 170 stupnu.

Vymazeme si pekac, na prkenko si nasypeme mouku. Vareckou si oddelime kousek testa, dame na prkenko a udelame kulicku. Tu preneseme na plech, tam z ni udelame placicku. Doprostred dame lzickou jablecnou smes (okraje placicky by mely zustat volne). Z testa udelame dalsi kulicku, preneseme nad plech, tam ji trochu splacneme a zakryjeme ji shora placicku s jablky, okraje slepime, aby nam jablka neutekla pri peceni. Timto zpusobem tvorime satecky.

Satecky natreme rozslehanym vejcem a posypeme drobenkou.

Peceme dozlatova .)

pátek 13. července 2007

Jak jsme mluvili s Vista

Pred nekolika malo dny se nam (mne, matousecovi a tachyonovi) dostaly do rukou Visty. Netrvalo dlouho a objevili jsme, ze je lze komandovat hlasem.

Na googlu je mnozstvi videi, ktera dokumentuji, jak tezce Visty rozpoznavaji prikazy a ze nektere akce s nimi temer neni mozne uspesne provest jen pomoci hlasoveho ovladani (napr. psani dopisu). Ono je to jednoduche, natocit takove video, jak neco nefunguje, kdyz se to spravne nenastavi, rikala jsem si. A tak jsem sama zasedla, prilozila mikrofon presne jeden palec od rtu a zacala Visty ucit muj hlas - prosla jsem pruvodcem uceni hlasu, velmi peclive, zretelne a tou nejlepsi anglictinou, co umim, jsem predcitala zadane vety.

A pak konecne prisel ten okamzik, kdy me mely poslouchat :) Inu, nebyla to zadna slava. Obcas pracovaly perfektne hned na prvni prikaz, ale jindy nebylo mozne je donutit nejakou akci vykonat, ne a ne rozumet. K praci je predevsim potreba uplne ticho, jinak rozumi velice tezko.

Rozhodne jsme stravili velmi zabavne odpoledne, ale nikdo z nas by tahkle pracovat skutecne nechtel. Vazme si mysi a klavesnice. Ve stavu nejhorsi nouze by to ovsem bylo mozne. Sice velmi tezko a velmi pomalu, ale slo by to - napriklad pouzivat souradnicovou sitku, kam kliknout mysi a spelovat kazde slovo... to slo docela dobre, ovsem jeden klik nebo napsani jednoho slova pak trva treba minutu...

Tak se tesim, az se tahle sexy metoda ovladani pocitace stane propracovanejsi a budu moct programovat treba u vareni .)

Smazenky

Dnes nezdravy smazeny recept, za to ho lze lehce realizovat na kolejich .)

Smichame 250 ml mleka a 4 vrchovate lzice krupicky a dame varit. Varime par minut, dokud to neni hodne tuhe. Nechame uplne vychladnout.
Pak pridame lzicku sladke papriky (koreni), pokusime se do hmoty vmichat alespon trochu rovnomerne. Pridame cele vejce a opet vmichame. Nastrouhame si 250 gramu tvrdeho syru (eidamu) a opet ho vmichame do smesy.
Na talirek si nasypeme strouhanku, kydneme do ni lzici hmoty, udelame kulicku a z ni placicku, obalime ve strouhance. Placicky nedelame vetsi nez dlan, jinak by se nam jen tezko povedlo je na panvi otocit. Placicky usmazime do zlatova az hneda a podavame s chlebem, horcici a cibulkou. :)

pátek 29. června 2007

Fotky

Zalozila jsem si album, zatim jsou tam dve pokusne fotky, ktere se hodi treba na pozadi :) I kdyz ta druha spise pro milovniky rajcat :)



středa 13. června 2007

Krasny chemicky pokus

http://www.youtube.com/watch?v=aC-KOYQsIvU&NR=1
To bude mit asi neco spolecneho s takovym tim ohrevnym sackem, co se uvari a pak se zmackne plisek... :)

Aktualizace a omluva

Tak jsem ted letmo proletla blog a nektere veci se zmenily.

  1. Jak uz to byva, predsevzeti se rusi :) Dostala jsem skvelou brigadu a na CSS uz vazne neni cas. Navic CSS mi ted prijde nudne.
  2. Trenink se odklada na neurcito :( Bohuzel uz par tydnu me zase zlobi nejaky neradi v krku a nemuzu se jich zbavit a tak nebeham, dokud je nevyzenu.
A kdyz uz sem pisu, chtela bych se omluvit tem, kdo mi ted posilaji ruzne opravy a doplneni na web, ze to moc prubezne nezpracovavam, ale vedu to v todo listu a za nejaky konecny cas se k tomu urcite dostanu, nejpozdeji po zkouskach.

středa 6. června 2007

Vypisky z TCP/IP

Download: zazipovane PDF: tcpip.zip 457.66kB

pátek 1. června 2007

Zacalo zkouskove

Tohle je vystrizek z mych statistik. Je videt, ze zacalo zkouskove. A 22. kvetna byl asi nejaky predtermin nebo dodelavka z minuleho semestru :)

čtvrtek 24. května 2007

Ceske povidlove bezlepkove kolacky

Kdo ma zajem o lepkove kolacky, doporucuji recept na strankach Dr. Oetkera, z nehoz vzesel recept bezlepkovy.

Na 12 vetsich kolacku:

Testo:
250g mouky (ja dala Jizerku)
spetka soli
cca 2/3 baleni instantnich kvasnic (bily obal s modrou vlastovkou nebo Oetker, ale to uz asi jine mnozstvi)
1 baleni vanilinoveho cukru Oetker
3/4 PL cukru
1 cele vejce
asi 250ml mleka (podle tuhosti testa, spis zredit vice, nez mene)
25g rozpusteneho masla (nebo toho tuku na peceni v te zlate kostce)
1 PL oleje

Navrch:
povidla od Hame (obycejna, bez rumu a hrozinek)
mouckovy cukr
cele vejce

Postup:
1. Smichame vsechny suroviny na testo, dukladne promichat, vehnat vzduch, poprasit moukou, prikryt uterkou a nechat cca 90min kynout. Nelekejme se, testo v tuto chvili pripomina spis ridky krem na dort.

2. Z testa vyskubneme hroudu (ano, bohuzel se testo vubec netahne, chova se spise jako pena) a jemne z ni v mouce uvalime hroudicku. Na vymazany plech (doporucuji hodne vymazat, nebo neprilnavy plech) hroudicku polozime a prsty z neho vymackame kolacek. Zvysene okraje jsou dulezite, aby povidla tolik nevytekala. Kolacky pokladame primerene daleko od sebe, protoze pri peceni se jeste vykynou (ja dala na velky plech 6 kolacku, tedy z poloviny testa na jeden plech).

3. Naslehame zbyle vejce a potreme jim okraje kolacku.

4. Pripravime si povidla (nejlepe zamichat na misticce, aby nebyla tak tuha, nebo dokonce necim zredit, v puvodnim receptu se doporucuje zredit je rumem). Povidla nanasime na stred kolacku a rozetreme do kraju.

5. Dame pect do rozehrate trouby:
elektricka a horkovzdusna cca 180 stupnu
plynova stupen 6-7
Peceme cca 15-20 minut.

6. Upecene kolacky pocukrujeme.

Tip:
Kolacky muzeme jeste naplnit tvarohem. Jeste jsem to ale nezkousela, teprve se k tomu chystam.

Zachovale obleceni na charitu, ne do popelnice

Asi tak dvakrat do roka delam poradek ve skrini a vyrazuju obleceni, co uz je nenositelne a nebo nositelne, ale prestalo se mi libit nebo mi z nejakych duvodu prestalo sedet.

Kousky, co uz skutecne doslouzily vyhodim, ale tech byva jen par. Zato mivam slusnou hromadku toho, co by se jeste nosit dalo, ale ja uz to nosit nechci, protoze se mi to nelibi nebo jsem zhubla/pribrala... A ty nosim do kontejneru urceneho pro sber obleceni pro charitativni ucely. Je to fain pocit. Zabijete dve mouchy jednou ranou - udelate si misto ve skrini a pritom vas muze hrat pocit, ze jste to jen tak nevyhodili, ale mozna jste udelali dobry skutek.

Takove kontejnery obcas nebyva jednoduche najit, ale vetsinou se staci divat kolem sebe. Jeden je napriklad v nakupnim centru na Zlicine mezi Tescem a Ikeou na parkovisti (v Praze). Kdybyste ale zadny nenasli, koukejte po letacich na ulici, jednou za cas se nekde kona sber obleceni primo na ulici. A kdyz ani to ne, ptejte se lidi, kteri maji neco spolecneho s charitativni cinnosti, duchovnich a podobne, nekdo vam urcite poradi. Nebo hledejte na internetu.

Garfield

Vite, ze Garfield vychazi uz od roku 1978? To znamena, ze vam bude trvat hodne dlouho, nez ho prectete cely a taky, ze si uzijete hodne legrace. Pro priznive Garfielda, co rozumi anglicky je zde a v cestine tady, ovsem ne od uplneho zacatku. A tady muzete najit rozbor osobnosti komiksu a dalsi zajimavosti.

Vyhodnoceni ankety

Dekuji tem, co hlasovali a pojdme se podivat, jak to dopadlo.

Vetsinou hlasovalo okolo sesti lidi, nevim kdo, jak jsem psala drive, anketa byla anonymni. Puvodne jsem ale cekala, ze hlasu bude alespon dvojnasobek. Sem tam je nejaky ten hlas mimo hlavni proud, coz si vysvetluji tak, ze nekdo se snazil byt vtipny a nebo me opravdu nema rad.

Vezmeme to po otazkach.

Jak jsem inteligetni
hodne - 5
prumerne - 3
uplne blba - 1
genialni, malo - 0

Jak se se mnou komunikuje?

normalne - 4
vyborne, spatne - 2

Jsem krasna?
hezci - 3
moc krasna, katastrofa - 2
normalka - 1
nic moc - 0

Jsem sebevedoma?
tak akorat - 4
moc ne - 2
az moc, vubec - 1
dost - 0

Jsem ochotna?
hodne - 6
stredne, vubec - 1
spis ano, moc ne - 0

Jsem povrchni?
ne - 4
asi jako vetsina lidi - 3
ano - 0

Jsem cilevedoma?
spis ano - 4
stredne - 2
vubec - 1
urcite ano, spis ne - 0

Lzu?
vubec - 3
temer nikdy - 2
jen obcas - 1
casto - 0

Jsem cool?
docela jo - 4
moc ne - 3
jasne, totalne mimo - 0

Jsem sobecka?
vubec - 5
moc ne, trochu - 1
hodne - 0

Jsem sebestredna?
spis ano - 3
spis ne, temer vubec - 2
hodne - 0

Jsem hysterka, nebo klidas?
spis se ovladas - 5
obcas se neovladas - 1
totalni hysterka, uplne klidna - 0

Jsem poctivka, nebo podvodnice?
poctivka - 4
vetsinou poctiva - 2
vetsinou podfukarka, podvodnice - 0

Jsem 'hodna'?
neublizila by ani mouse - 3
mouchy mlati bez potizi - 2
zvire by zabila, cloveka ne; klidne zabije cokoli a kohokoli - 0

Mam vkus?
nekdy ano nekdy ne - 3
vetsinou ano - 2
perfektni, vubec ne, vetsinou jsi trochu mimo - 0

Jsem hadava, nebo bezkonfliktni?
moc se nehadas, snazis se nehadat se - 2
obcas se hadas, poard na nekoho stekas - 0

Mam silnou vuli?
mozna ano, spis ne - 2
urcite ano - 1
ani omylem - 0

Jsem lina?
spis ne - 4
vubec - 1
jako ves, spis ano - 0

Jsem poradna, nebo bordelarka?
stredni poradek, stredni bordel - 2
poradana - 1
totalni neporadek a chaos - 0

Jsem peclivka?
spis ano - 4
uplna, moc ne, ani omylem - 0

Budim respekt?
ani moc ne - 4
ne velky, ale trochu jo - 1
vubec ne; jiste, prirozeny - 0

Je na me spoleh?
absolutni - 4
spis jo - 1
spis ne, na tebe bych nikdy nespolehal - 0

Jsem upovidana?
vetsinou ano - 3
az moc, vetsinou ne - 1
vecne mlcis - 0

Jsem otevrena?
moc veci o sobe netajis - 4
moc o sobe nepovidas - 1
reknes o sobe cokoliv, hodne uzavrena - 0

Nektere odpovedi me potesily, nektere docela rozesmaly. Treba to, ze se mi pred par lidmi jeste podarilo utajit muj smysl pro neporadek. Jinak ale vetsina odpovedi, bych rekla, docela odpovida tomu, jak je vidim i ja. Jeste jednou diky, uz vim, ze me mate docela prokouknutou, ale jeste ne uplne :)

Zmena zmeny planu

Pry ty z vas, kteri sleduji me bezecke usili :) V pondeli se mi stala mala nehoda, udelala jsem si neco se svalem za krkem, takze mam limec a vidim to tak na tyden bez behu :( To mi mirne narusilo muj bezecky plan, takze jsem se rozhodla to spravit tak, ze jednoduse vynecham 7. tyden, abych to v tech osmi tydnech stihla. Snad mi to tak vyjde.

pondělí 14. května 2007

Zmena bezeckeho rezimu

V sobotu jsem se zucastnila osmikilometroveho nesoutezniho behu, ktery jsem sice ubehla bez zastavek a citila jsem se docela v pohode, ovsem muj tep tomu prilis neodpovidal - z kopecku jsem mela cca 180 a do kopce 190, obcas i 194 a to uz na me kricel puslmetr, ze bych mela zvolnit. A to jsem to bezela asi 55 minut.
Takze mam dve moznosti - bud zacnu poradne trenovat, nebo se na tyhle vetsi behy vykaslu. To druhe se mi ale vubec nechce a tak jsem se rozhodla, ze zkusim nejaky "opravdovy" trenink. Nasla jsem si osmitydenni program pro trenink na 5 km. Petikilometrovy beh (Adidas beh pro zeny) planuju az na zari, ale cca za 8 tydnu mam jinou akci, kde predpokladam, ze se ode me bude rano ocekavat svizny beh. A tak by se mi to mohlo hodit, nechci kazde rano behat na tak strasnych tepech.
Jsem zvedava, jestli na me tenhle treninkovy plan bude nejak pozitivne ucinkovat :) Zacala jsem uz dneska, udaje budu doplnovat, jako vzdy, sem. Zde je shrnuti treninku, co me ceka:

1. týden






3 míle (4.83 km)lehce
1 míle (1.61 km)rychle
3 míle (4.83 km)lehce
2 míle (3.22 km)fartlek


2. týden





3 míle (4.83 km)lehce
1 míle (1.61 km)rychle
3.5 míle (5.63 km)lehce
2.5 míle (4.02 km)fartlek


3. týden





3 míle (4.83 km)lehce
1 míle (1.61 km)rychle
4 míle (6.44 km)lehce
2.5 míle (4.02 km)fartlek


4. týden




3 míle (4.83 km)lehce
3.11 mil (5 km)tempo
3 míle (4.83 km)lehce


5. týden





5 mil (8.05 km)lehce
2 míle (3.22 km)rychle
3 míle (4.83 km)lehce
3 míle (4.83 km)fartlek


6. týden





6 mil (9.66 km)lehce
2 míle (3.22 km)rychle
3 míle (4.83 km)lehce
3 míle (4.83 km)fartlek


7. týden





3 mile (4.83 km)lehce
5 mil (8.05 km)rychle
3 míle (4.83 km)lehce
3 míle (4.83 km)fartlek


8. týden



3 míle (4.83 km)lehce
3 míle (4.83 km)lehce

A taky jsem zvedava, jestli ten trenink vubec zvladnu :)

úterý 8. května 2007

Bilkoviny

Tak jsem se vcera zamyslela nad svym jidelnickem a doslo mi, ze ma strava neni moc vyvazena - spousta cukru a velmi malo bilkovin. A tak jsem se rozhodla si zjistit, v cem se bilkoviny hojne ukryvaji, abych vedela, pro jaka jidla se alespon obcas rozhodovat. Zde je seznam nekterych potravin bohatych na bilkoviny:

  • libove maso
  • drubez
  • ryby
  • sunka
  • syry
  • tvaroh
  • vejce
  • smakoun
  • tofu
  • lusteniny

neděle 6. května 2007

Ze zivota studentstva

Jsem ted dost vytizena hromadou projektu a ukolu, jejichz terminy dost hori, takze mi nezbyva moc casu treba na blog. Tak dnes prinasim prispevek jednoduchy na napsani - ale pobavi vas urcite hodne (alespon ty, kteri ho jeste neznaji).
comic strip MaFian liFe

úterý 24. dubna 2007

Vtip versus realita

Urcite znate ten stary vtip: Rozjizdi se autobus a bezi za nim pan. Lidi na nej volaji, ze ten uz nestihne a on povida, ze ho musi stihnout protoze je ridic. Tak presne to se mi dneska stalo v metru :) Sedim si v metru, uz jsem mirne nervozni, protoze na te stanici stojime uz nejmene pet minut. Dvere jsou otevrene. A najednou se metro rozjede, pomalicku, ale jede. A mirne zrychluje. To uz vsichni ve vagonu premysleji, co se deje a nervozne se otaceji na vsechny strany. Kdyz v tom se ozve dusot a predstavte si, zezadu po nastupisti sprintuje ridic a odvazne naskauje do kabinky, ktera uz je pomerne hluboko v tunelu :D Za chvili zabrzdil a pak se jeste parkrat probehl po nastupisti dopredu a dozadu a uz jsme jeli :)

sobota 14. dubna 2007

A mam to za sebou

Dle mych zkusenosti padam na bruslich prave jednou za sezonu. A letos to prislo brzo, jiz dnes to mam za sebou. Fotku bohuzel nemam, ale zkusim to okomentovat:

s0cketka jela na bruslich a par metru pred ni stala na bruslich koreika. ty se snadno vyhne... jenze lidi kolem nekoukali, zataresili cestu a s0cketka se ritila primo na ni, nebylo kam uhnout. a tak roztahla ruce a kricela "uuuuaaaaa", ale ona ale taky neuhnula, taky roztahla ruce a kricela "uuuuaaaa". a tak se objaly, zatocily a pak spolecne padly na beton :D

pátek 13. dubna 2007

Medici, matfyzaci a pravnici

Buh si chce udelat prehled o studentech. Vysle tedy mesic pred zkouskou svateho Petra, aby se na ne podival. Svaty Petr hlasi: "Doktori lezi v knihach a uci se, matfyzaci hraji hry, pravnici pari." Buh ho vysle znovu tyden pred zkouskou. "Medici se stale uci, matfyzaci se pomalu zajinaci ucit, pravnici stale pari." A tak vysle svateho petra jeste den pred zkouskou. "Medici si opakuji, matfyzaci se snazi jeste se toho co nejvic naucit a pravnici se usilovne modli." Buh na to: "Rikas, ze se modli? Tak to jim pomuzeme."

úterý 10. dubna 2007

O ankete, jednani s lidmi a malem miru

Nejak me to dostalo - necekala jsem, ze nekdo bude mit takovy problem pochopit, proc anketu delam. To nemyslim nijak spatne, ja taky nektere veci nejsem schopna pochopit, proc nekdo dela to, ci ono.

Anketu nedelam proto, ze bych verila, ze jsem takova, jak to vyjde. Jde mi o to, co si o me lide mysli - temer vsichni hlasujici hlasuji podle prvniho dojmu, protoze se moc nezname, podle letmych dojmu (potkali jsme se parkrat na cvikach) nebo me znaji 'jen' z irc. A to je to, co chci - jak na vas pusobim, ne abyste me rok studovali a pak delali odborne zavery.

Proc se ptam, jak jsem inteligentni, misto toho, abych si udelala IQ test? Proc se ptam, jakou mam postavu, kdyz si muzu spocitat BMI a nechat zmerit tuk v tele? Protoze tyto hodnoty uz davno znam, me zajima, jak me vidite vy.

Vim, ze nekteri budou odpovidat 'ze srandy', nekteri me dokonce treba skutecne uvidi zcela jinak, nez vetsina. To je jedno, ja to chci vedet, vsechno. Proc? K cemu mi to bude? Proc jste vy chteli vedet, proc ma kometa ocas? Byli jste zvedavi. A ted to vite a jste spokojeni. I kdyz je vam to k nicemu - vetsinou. Nekteri to dokonce dokazi nejak zuzitkovat. Ja to taky chci vedet, protoze jsem zvedava. A k cemu mi to bude? Mozna k nicemu, mozna tim neco zmenim.

Minimalne je dobre si uvedomit, ze jista souvislost mezi skutecnymi vlastnostmi cloveka (jestli neco takoveho vubec existuje) a postojem ostatnim k nemu urcite souvisi. Nerikam jak a jak moc, to me by bylo na dlouho a navic to neni to hlavni, co me zajima. Vite, pravda je, ze mam rada kolem sebe klid a pohodu, kdyz vsechno klape. A na cem to zavisi? Nejenom, ale prece jen castecne, na mne.

A ted jak to souvisi. Kdyz mam predstavu o tom, co si lide kolem me o mne mysli, je snazsi s nimi komunikovat. Mohu se prizpusobit jejich stavu, stylu a jejich nazoru na me. (Vim, ze nazor nekoho na me a vysledek ankety spolu az tak nesouvisi.) Nemam v planu, ani jsem to nikdy nedelala, se prizpusobit tak, ze bych ztratila sama sebe. Ani nehodlam nikomu lezt do rite. Kdyz chci neco rict nebo se nejak projevit, udelam to. Dulezity je zpusob. Pokud se clovek vyjadri neuvazene, muze to vest k opaku, co si pral. Ten druhy se treba rozcili a zacne bud kricet, nebo jen v tichosti vymyslet pomstu, ale rozhodne se nad tim, co jsem rekla, nezamysli. A tak se snazim lidem rici sve myslenky tak, aby to bylo efektivni - aby se nad nimi zamysleli. Myslim, ze to je dobry zpusob, jak usetrit cas a energii. Je to manipulace? Neni, jednat s lidmi prijemne, ale pritom uprimne a narovinu, je prece vporadku. A tak se snazim kolem sebe udrzovat takovy maly soukromy mir :) Vetsina konfliktu vznika z nedorozumeni, spravnym podanim myslenek se da nedorozumeni predchazet. A kdyz vim, s kym mluvim, jaky je, co si on mysli o mne, lip se s nim mluvi. A tak trochu doufam, ze z ankety aspon trosku poznam, jak lidi vidi me. A kdyz ne, tak je to aspon sranda :)

Doufam, ze sem vas tim nenudila a ze jsem tam nenapachala moc chyb, uz jsem unavena, nechce se mi to po sobe cist.

neděle 8. dubna 2007

Velka anketa o s0cketce :)

K tomuhle uz jsem se chystala par dni - obcas premyslim, jak me vidi ostatni. Zvlast, kdyz jdu do nove prace, jsem predstavena lidem, u kterych by se mi hodilo, aby si o me mysleli to nejlepsi... :) A proc se nezeptat, ze? Budu v obraze a budu se moct nad sebou zamyslet, jestli jsem takova, jakou me vidite, jestli bych se nemela treba v necem zmenit.

Prosim, vyplnujte uprimne, pokud nemate na neco jasny nazor (treba me tolik neznate), nehlasujte. Jsem zvedava, jak to dopadne :) Za nejakou dobu vysledky vyhodnotim a zesumarizuju je tu.

Nepovedlo se mi je esteticky poskladat, tak jsou trosicku daleko od sebe, budte, prosim, trpelivi a rolujte... :/














Jak jsem inteligentni?






View Results
Free poll from Free Website Polls











Jak se se mnou komunikuje?






View Results
Free poll from Free Website Polls















Jsem krasna?






View Results
Free poll from Free Website Polls














Jakou mam postavu?






View Results
Free poll from Free Website Polls















Jsem sebevedoma?






View Results
Free poll from Free Website Polls















Jsem ochotna?






View Results
Free poll from Free Website Polls











Jsem povrchni?






View Results
Free poll from Free Website Polls















Jsem cilevedoma?






View Results
Free poll from Free Website Polls













Lzu?






View Results
Free poll from Free Website Polls














Jsem cool?






View Results
Free poll from Free Website Polls














Jsem sobecka?






View Results
Free poll from Free Website Polls













Jsem sebestredna?






View Results
Free poll from Free Website Polls













Jsem hysterka, nebo klidas?






View Results
Free poll from Free Website Polls













Jsem poctivka, nebo podvodnice?






View Results
Free poll from Free Website Polls













Jsem 'hodna'?






View Results
Free poll from Free Website Polls






Mam silnou vuli?





















Jsem lina?





















Jsem poradna, nebo bordelarka?





















Jsem peclivka?





















Mam vkus?

























Budim respekt?






















Je na me spoleh?





















Jsem upovidana?






















Jsem otevrena?






















Jsem hadava, nebo bezkonfliktni?


















Diky :)