čtvrtek 24. května 2007

Ceske povidlove bezlepkove kolacky

Kdo ma zajem o lepkove kolacky, doporucuji recept na strankach Dr. Oetkera, z nehoz vzesel recept bezlepkovy.

Na 12 vetsich kolacku:

Testo:
250g mouky (ja dala Jizerku)
spetka soli
cca 2/3 baleni instantnich kvasnic (bily obal s modrou vlastovkou nebo Oetker, ale to uz asi jine mnozstvi)
1 baleni vanilinoveho cukru Oetker
3/4 PL cukru
1 cele vejce
asi 250ml mleka (podle tuhosti testa, spis zredit vice, nez mene)
25g rozpusteneho masla (nebo toho tuku na peceni v te zlate kostce)
1 PL oleje

Navrch:
povidla od Hame (obycejna, bez rumu a hrozinek)
mouckovy cukr
cele vejce

Postup:
1. Smichame vsechny suroviny na testo, dukladne promichat, vehnat vzduch, poprasit moukou, prikryt uterkou a nechat cca 90min kynout. Nelekejme se, testo v tuto chvili pripomina spis ridky krem na dort.

2. Z testa vyskubneme hroudu (ano, bohuzel se testo vubec netahne, chova se spise jako pena) a jemne z ni v mouce uvalime hroudicku. Na vymazany plech (doporucuji hodne vymazat, nebo neprilnavy plech) hroudicku polozime a prsty z neho vymackame kolacek. Zvysene okraje jsou dulezite, aby povidla tolik nevytekala. Kolacky pokladame primerene daleko od sebe, protoze pri peceni se jeste vykynou (ja dala na velky plech 6 kolacku, tedy z poloviny testa na jeden plech).

3. Naslehame zbyle vejce a potreme jim okraje kolacku.

4. Pripravime si povidla (nejlepe zamichat na misticce, aby nebyla tak tuha, nebo dokonce necim zredit, v puvodnim receptu se doporucuje zredit je rumem). Povidla nanasime na stred kolacku a rozetreme do kraju.

5. Dame pect do rozehrate trouby:
elektricka a horkovzdusna cca 180 stupnu
plynova stupen 6-7
Peceme cca 15-20 minut.

6. Upecene kolacky pocukrujeme.

Tip:
Kolacky muzeme jeste naplnit tvarohem. Jeste jsem to ale nezkousela, teprve se k tomu chystam.

0 komentářů: