pátek 3. srpna 2007

Spagety s masem a (nebo) tofu

Lze pouzit maso i tofu, nebo klidne jen jedno z toho, dle nalady.

Suroviny:


spagety
0.5kg mlethoe michaneho masa
2 tofu (libovolne ochucene, nebo neochucene; testovano s neochucenym a uzenym)
smes koreni na spagety
4 protlaky (pokud pouzijeme pouze maso nebo pouze tofu, protlaku je treba asi jen polovina)
kecup (neni nutny, lze nahradit protlakem nebo vynechat)
cibulka
cesnek
olej

Postup:

Pokud pouzijeme tofu:
Nakrajime tofu na kosticky asi 5mm velike. Vetsina tofu ma tendence se drolit (ale treba uzene se nedroli). Pokud mame takovy druh, zachazime s nim jemne, aby se nerozpadlo a navic ho pred dalsiupravou povarime, tim zmeni charakter a stane se pruzne a pevnejsi. Dame si varit vodu (pokud pouzivame neochucene tofu, prisypeme do vody trochu koreni na spagety) a kdyz se vari, pridame kosticky tofu. Povarime par minutek a slijeme. Tim mame tofu pripravene.

Na trosce oleje lehce osmahneme nakrajenou cibulku (pokud pouzivame maso, staci oleje jen kapicka, protoze maso je hodne tucne). Pridame maso, osmahneme, dokud nezhnedne. Pridame tofu a chvili na to protlaky a posypeme korenim a pripadne posolime. Smes je ted hodne husta, takze ji zredime kecupem. Pokud kecup nemame, jednoduse zredime vodou a pridame trochu cukru.

Nechame smes asi 30 minut dusit, postupne dolivame vodu, co se vyparila, abychom zachovali omackovou konzistenci. Pozor, smes hodne prska a kam prskne, uz nikdy nebude puvodni barva, takze pouzivejte poklicku a zasteru, nebo jiny ochrany odev, kdyz smes michate! (michat se to musi jednou za par minut, jinak se to pripali)

Vypneme ohen a dochutime - dle chuti: cukrem, korenim a hlavne nezapomenme na nadrceny cesnek, ten tomu doda tu spravnou chut (nedavejme ho do smesi kdyz se jeste vari, ztratil by riz).

Nejlepe chutna s bezlepkovymi kukuricnymi spagetami a nastrouhanym hodne tvrdym ovcim syrem. Ale dobre je to i s obycejnymi spagetami a eidamem :)

0 komentářů: