pátek 3. srpna 2007

Rajska

Suroviny:
asi 750g hoveziho
4 male rajske protlaky
cukr
ocet
sul
sadlo
2 cibule
5 kulicek pepre
10 kulicek noveho koreni
spetka tymianu
4 kusy bobkoveho listu
2 lzice mouky

Postup:

Maso vlozime do tlakoveho hrnce, zalijeme vodou, aby bylo cele ponorene, ale aby voda nepresahovala rysku v hrnci (kdyz se nevejde, tak ho rozkrojime). Osolime a dame varit. Kdyz zacne "poskakovat" ventilek hrnce, stlumime ohen a varime 90 minut. Pak hrnec ochladime pod studenou vodou nebo velmi opatrne a pomalu upoustime paru ventilkem (napr. pomoci dlouheho noze). Zkontrolujeme, zda je maso dobre varene a pripadne ho dovarime. Ze zbyle vody lze udelat polevku pridanim zeleniny, nudli a ruznych dochucovadel.

Cibulky nakrajime na kolecka, spolu s peprem, novym korenim, tymianem a bobkovym listem osmahneme na sadle do zlatova ve velke panvi. Pak zalijeme vodou a 30 minut varime, postupne dolivame odparenou vodu, aby byla hladina stale hodne vysoko.

Mezi tim na druhe panvi rozehreje sadlo a do nej nasypeme mouku, lehce do zlatova osmahneme. Tuto smes pridame do smesi s cibulkou po te pulhodince vareni a spolecne varime jeste asi 10 minut.

Pripravime si hrnec s jemnym cednikem. Uvarenou smes precedime a ze zbyle hmoty v cedniku rucne vyndame vsechno velke koreni (listy i kulicky). Pote treme smes v cedniku tak dlouho, az ji celou pres nej propasirujeme (to je nejnamahavejsi cast, zacnete na to v posilovne trenovat vcas .).

Do propasirovane omacky pridame protlaky a chvili (3 minutky) povarime. Pokud je omacka prilis husta, muzeme ji zredit napr. vyvarem z masa nebo i vodou. Dochutime asi 2 lzicemi cukru, soli a par kapickami octu.

0 komentářů: